הורות טובה דיה הינה פרפרזה למונח "אם טובה דיה" (Good Enough Mother) אותו תבע, התיאורטיקן הפסיכואנליטיקאי, דונלד ויניקוט. זהו מונח מרכזי בתיאוריה של ויניקוט, אשר מתייחס לטיפול ההורי הראשוני אשר ניתן לתינוק בראשית חייו ומאפשר התפתחות נפשית בריאה.
בזכות השינוים שחלו בהגדרת התא המשפחתי, אנו מכלילים את התיאוריה של 'אם-תינוק' לכל מבוגר משמעותי הממלא תפקיד הורי בחייו של הילד. והבנה רחבה יותר לחשיבות הרבה שיש למבוגרים המשמעותיים, בהתפתחותו הבריאה של הילד.
המעבר מהסתכלות על 'האם-תינוק' להסתכלות על 'ההורים-תינוק', תרמה רבות לילדים אך גם הציבה קשיים ואתגרים חדשים בפני ההורים.
הבולט ביניהם הוא הצורך בגיבוש עמדה הורית שבבסיסה אחידה ועדין מאפשרת לכל אחד מההורים להביא את המאפיינים האישיים הייחודיים שלו/שלה, לכדי ביטוי בקשר עם הילד. כל זאת באופן מותאם לצרכים המשתנים ולמאפייניו האישיים של הילד.
"It takes a village to raise a child" – "נדרש כפר שלם כדי לגדל ילד אחד"
פועל יוצא של התרבות המערבית שאימצנו, מצריכה כיום מזוג הורים למתן מענה על מכלול הצרכים של ילדם ו/או אחריות על מציאת המענים לצרכים המשתנים של ילדם, מחוץ למשפחה. זאת בנוסף לצורכי פרנסה, ניהול הבית, טיפוח מערכות יחסים חברתיות והתפתחות אישית כמקובל וכזה החשוף לרשות הרבים "ולשיפוטם", למשל באמצעות הרשתות החברתיות.
וזה עוד לפני שהכרנו במציאות שבה יש יותר מילד אחד במשפחה…
כולנו שואפים להיות הורים טובים דיים לילדים שלנו. חלקנו אף שואפים להיות הורים מצוינים, כאלו שלא יעשו את הטעויות אותם עשו הוריהם; ובכל זאת, במציאות חיינו המורכבת, פעמים רבות הורים מוצאים עצמם מתרחקים מההורות אותה דמיינו ומתקשים להביא לידי ביטוי את המשאלות, העמדות האישיות ואת הערכים על בסיסם האמינו שיגדלו את ילדיהם.
ויניקוט הדגיש כי תפקידה של האם הטובה דיה, (או כפי שהצגנו זאת, תפקידם של הורים טובים דיים) אינו רק להיות שם עבור הילד שלה כאשר יש בה צורך, אלא גם לסגת כאשר הילד שלה אינו זקוק לה ולאפשר לו להתמודד עם המשימה שנדרש לה התפתחותית, באופן עצמאי, ככל שיוכל, תוך נוכחות הורית ומתן עזרה (הדהוד, מתן תוקף, תיווך, הכוונה מילולית, תמיכה פיזית, התמודדות עם תסכול) כאשר יפנה ויבקש/יצטרך. להבנתו של ויניקוט, אם טובה דיה, מאפשרת לילד שלה לפתח תחושת מסוגלות בריאה ולהפוך בהדרגה להיות יותר עצמאי ונפרד ממנה תוך הבניית 'תחושת עצמי' שתמשיך ותתגבש לאורך שנות חייו עד לסיום גיל ההתבגרות והכניסה לבגרות.
בנוסף לכך, לתפיסתנו, הורות טובה דיה אינה הורות נטולת טעויות או כשלים. הורה טוב דיו הוא ההורה המצליח לעצור, להפנות מבטו פנימה לעצמו (גם אם לאחר זמן), ולהכיר בקושי הקיים ולבקש עזרה. הורות טובה דיה מתאפשרת כאשר יש מרחב לדו-שיח ומחשבה משותפת, המתקיים בין ההורים, על התנהלותם ותגובותיהם ההוריות, המחנכות כלפי כל ילדיהם יחד וביחס לכל ילד בנפרד, בהתאם למאפייניו וצרכיו הייחודיים.
הורים שבאופן אקטיבי ויזום יעשו את המאמץ הדרוש ליצירת מרחב שכזה – המצריך פעמים רבות, מעורבות וליווי של מטפלת מקצועית – יצליחו ליצור הורות מיטיבה דייה המעודדת תקשורת בין אישית מכבדת, אווירה משפחתית נעימה ובטוחה ובנית מערכות יחסים מעצימות ומטפחות בתוך המשפחה; וילמדו את ילדיהם מודל ליצירה, שימור והתנהלות במערכות היחסים השונות בחייהם (ובמיוחד כבני זוג והורים בעתיד).
מהי הדרכת הורים?
הדרכת הורים מספקת תמיכה, ידע וכלים פרקטיים להתמודדות עם מגוון רחב של סוגיות הוריות. היא מסייעת בשיפור התקשורת המשפחתית, חיזוק הקשר בין הורים לילדים, ויצירת סביבה ביתית מיטיבה ותומכת. זוהי הזדמנות להורים לרכוש מיומנויות חדשות, לקבל תמיכה מקצועית, ולפתח גישה חיובית ואפקטיבית יותר להורות.
הדרכת הורים היא כלי חשוב בתמיכה במשפחות המתמודדות עם אתגרים שונים. לרוב, היא מתקיימת במקביל לטיפול פרטני בילד, אך לעתים היא עומדת בפני עצמה, במיוחד כשמדובר בילדים צעירים מאוד או כאלה שמסרבים לטיפול ישיר.
התהליך מתחיל בשיחת הערכה, שבה ההורים והמטפל' שותפים לניטור, זיהוי והגדרת מטרות הטיפול וניסוח יעדים מוגדרים ומוסכמים, של אסטרטגיות יישומיות להתמודדות עם האתגרים הספציפיים שלהם כהורים.
יש כל כך הרבה אפשרויות תחת הכותרת " הדרכת הורים". איך יודעים מה מתאים עבורנו? ומה ההבדל בין 'הדרכת הורים מלווה טיפול' לבין 'הדרכת הורים כמענה טיפולי עיקרי'?
בחירת המטפל.ת שתסייע לכם להוביל את השינוי בכיוון הרצוי לכם, הינה מהותית, כרוכה בבדיקה ההיצע הקרוב אליכם, המלצות של חברים-משפחה מורחבת, מידע אינטרנטי… ושיחה טלפונית ראשונית.
אין ספק כי מקצועיות אשת/איש המקצוע הינה מהותית, אך אין, פשוט אין הצלחה ללא החיבור האישי!!!
חיבור בין-אישי המאפשר בניית אמון במרחב והתהליך הטיפולי, הינו הבסיס לכל גווני וסוגי הטיפולים.
בהתאם, מוזמנים להרים טלפון ולשוחח עימנו.
בהדרכת הורים – המענים ההוריים והאתגרים הצפים בהתנהלותה, הם העומדים במרכז הטיפול. הדרכת הורים היא תהליך ייעוצי בו הורים לילדים ומתבגרים יכולים להעלות את הבעיות איתן הם או הילדים מתמודדים, ולקבל כלים מעשיים שיעזרו לשפר את תפקודם ההורי ואת ההתמודדות עם האתגרים הרבים שמעמידה בפניהם ההורות
זאת להבדיל מכאשר –
- מזהים קושי ספציפי וצורך במענה רגשי מקצועי אצל הילד שלנו, סביר להניח שנפנה לטיפול בעבורו. כחלק בלתי נפרד מהתהליך הטיפולי שילדנו עובר, יתקיימו מפגשי הדרכת הורים המלווה את הטיפול הפרטני שהילד עובר. מפגשים אלו מתקיימים עלפי רוב בתדירות של אחת לשלושה שבועות- חודש. במטרה למעורבות פעילה וביסוס הבנה הורית מדוייקת יותר באשר לצרכים ספציפיים של ילדם.
- כאשר מערכת היחסים הזוגית מורכבת ומאופיינת במידה רבה של קונפליקטים ואי הסכמות, וכאשר המטרה היא לשקם את הקשר הזוגי, לחזק ולהיטיב אותו. פעמים רבות הסוגיות המעוררות מתח במערכת היחסים הזוגית, באות לידי ביטוי בביקורת הדדית ובחוסר הסכמה על התנהלות הורית; בזמן שהסוגיות "האמיתיות" נשארות "להתבשל" תחת פני השטח. גם למען הילדים אך לפני הכל, למען בני הזוג-ההורים, נפנה לטיפול זוגי.
- בהליכי גירושים בקונפליקט גבוה, המצריך החלטות שיפוטיות ולאחר מתן פסק דין סופי הקובע את חלוקת זמני שהות, גובה המזונות וחלוקת הרכוש, יורה בית המשפט להורים לפנות לתהליך של תיאום הורי לצורך גיבוש התנהלות הורית ושיתוף פעולה לטובת הילדים ולמענם (להרחבה על תיאום הורי).
מזמינות ליצור קשר ולקבל מענה טיפולי מקצועי
טיפטיפול: על פי רוב כאשר הורים נשאלים מהי המשאלה העיקרית שלהם עבור ילדם התשובה היא שהילד שלי יהיה בריא ומאושר.
למרות שעדין לא נמצא "המתכון האחד" על פיו ניתן "להבטיח" את השגת התוצאה הסופית הרצויה – ילד בריא ומאושר – ניתן לציין מספר דגשים לאורם יכולים הורים לפעול כך שילדם יגדל בחוויה שהוא אהוב, רצוי ובעל ערך מעצם היותו קיים. ויחוש מוגן ובטוח בזכות מסגרת של דרישות וגבולות ברורים, עקביים תואמי גיל ומציאות.
זוכרים? הורות היא סוג של מרתון למרחקים ארוכים – קו הזינוק מתחיל עוד לפני הלידה וקו הסיום ….
בינתיים, כמה עקרונות מנחים בהורות