הפתעה
הפתעה הינו רגש בעל עוררות גבוהה, אשר איננו בהכרח חיובי או שלילי, נעים או לא נעים. זהו רגש המקבל את המטען הרגשי בהתייחס לנסיבות שעוררו אותו. זהו אחד מששת הרגשות האוניברסליים וכדוגמת יתר הרגשות, יש לקיומו היבטים פסיכולוגיים ופונקציונליים, לצורך קיומנו כבני אדם וכמרכיב בתחושת הרווחה הנפשית שלנו.
לצורך התפתחות תקינה וקיום הישרדותי ממשי, אנו, בני האדם זקוקים ותלויים ביכולת לצפות ולנבא את הצפוי לקרות לנו, בעתיד המיידי והרחוק.
בסביבה טובה דייה, ילדים מפתחים תחושה של שליטה ויכולת להשפיע על הסביבה ועל חייהם המאפשרים להם לקדם עצמם לעבר מטרותיהם האישיות (בז'רגון המקצועי המושג הזה נקרא "מיקוד שליטה/מיקום שליטה" הנע בין פנימי לחיצוני). ככל שלילד יש חוויות בהם מרגיש שהצליח להשפיע, בכיוון חיובי, על מה שקורה לו, הוא מפתח תחושת ערך עצמי ותחושת מסוגלות. בהתאם, נבנה אצלו דימוי עצמי חיובי כלפי עצמו והוא מפתח תחושת ביטחון עצמי ביכולותיו האישיות.
רגש ההפתעה הינו תגובה רגשית וקוגניטיבית של חוסר שליטה רגעי; רגש המתעורר כתגובה לכל שוני, שינוי או ניגוד בין הציפיות ביחס למצב נתון או תוצאותיו, לבין ההתרחשות הממשית המתקיימת במציאות. מכאן שהרגשת הפתעה הינה תוצאה של הבדלים ופער בין מה שצפיתי או ציפיתי (הנחות מוקדמות ו/או אמונה ותקווה) לבין החוויה או המצב בפועל.
בנסיבות נעימות, צפויה להתעורר הרגשה של הקלה ועליזות. בנסיבות לא נעימות, מתערערת בנו תחושת השליטה ומתעוררות ספקות כי תחושת השליטה שהנחנו שקיימת לנו, הינה אשליה בלבד.
מילים המתארות הפתעה | אמירות המתארות חווית הפתעה |
לפתע/ פתע מילים הנאמרות לרוב, כפתיח לשינוי לא צפוי שחל, הן בהקשר חיובי והן בהקשר שלילי עבור המספר. | ברגע אחד / בלי הודעה מוקדמת../ כרעם ביום בהיר |
נעתקה נשימתי… / הפסקתי לנשום… | |
פתאום הינה מילה בעלת משמעות "ניטראלית" ומשמשת בעיקר למספר כהכנה לשינוי משמעותי ומפתיע בסיפורו, בין אם לחיוב ובין אם לשלילה. | החסרתי פעימת לב |
נתפס עם המכנסיים למטה | |
תדהמה מתארת את תחושת ההפתעה לאור גילוי חיובי או שלילי, לרוב על האדם שמולנו או על אירוע נתון. | האדמה נשמטה תחת רגלי / משכו את השטיח מתחת הרגליים / האדמה רעדה / נשמטה הקרקע |
השמים נפלו / התקרה נפלה |
כתוצאה מהגילוי המפתיע מתחילה שרשרת פעולות מחשבתיות, הן ברמה המודעת והן בלא מודעת, שבעקבותיה תבוא תגובה התנהגותית. "שרשרת המחשבות" מתחילה בהערכת המצב ובדיקה האם המצב תואם או נוגד את הציפייה או התפישה של האדם, ביחס למצב הספציפי בו נתקל. לאחר מכן, תבוא לידי ביטוי תגובה גופנית לחוויית ההפתעה (הבעות הפנים, ההתנהגות).
מספרי הסיפורים בתרבויות האנושיות כולן, השתמשו בהפתעה כגורם בונה מתח ומשחרר מתח – סיפורי מתח כאזהרה תרבותית-התנהגותית וכפתח לבדיחה בלתי צפויה המעוררת צחוק ושחרור.
בתוך קשר ותקשורת בין אישית, נמצא כי קיימים שלושה גורמים עיקריים המשפיעים על ציפיותיו של האדם. גורמים הקשורים לאדם עצמו, גורמים המיוחסים לסביבה שבה הוא נמצא, וגורמים הקשורים לאופן התנהלות האינטראקציה של האדם עם הסביבה. הפתעה עלולה להתרחש עקב הפרה של אחד, שניים, או שילוב של כל שלושת הגורמים.
לדוגמא – תארו לעצמכם – הורה מרצה בכיר בחוג להיסטוריה במוסד אקדמי מוכר, הביא את ילדו איתו למקום עבודתו. בשיחת חולין עם הקולגות שלו, בנו נשאל לגבי אירוע היסטורי "בסיסי" שמצופה ממנו להכיר, נוכח גילו וחוכמתו… איך ירגיש אותו הורה? כל שכן במידה ואחד הקולגות, מעיר או מגיב, גם אם בהלצה, על כך "שהסנדלר הולך יחף"…
ביטויים גופניים להפתעה
הבעות פנים – העין נפתחת והגבות מורמות והופכות מקומרות; העור מעל לגבות מתמתח; קמטים אופקיים נוצרים מעל המצח; הלסת "נופלת" והפה נפתח;
הבעות גוף נוספות – ישנה נסיגה אחורנית של הגוף, צחקוק עד צחוק "מתפקע".
תגובה פיזיולוגית זו נמשכת מספר שניות קצרות. על פי רוב, היא תתחלף ברגש אחר אשר הנפוצים ביותר הם הקלה, שעשוע, או בהלה, אכזבה.
במצבים בהם אנו מופתעים מחשיפה עצמית לא מתוכננת וביתר שאת, אם החשיפה מתרחשת בנוכחות אנשים שלא נוח לנו להיחשף בפניהם; רגש ההפתעה יוחלף ברגשות כגון – מבוכה, חוסר נוחות ועד כדי בושה. במצבי קיצון אלו, התנהגותנו צפויה להיות בין מסתגרת, מתגוננת, קפואה או זועמת ותוקפנית.
במקרים קיצוניים ביותר, לרוב על רקע מצב בריאותי או פסיכולוגי קיים, חווית ההפתעה עלולה לגרום לתגובת קוצר נשימה, עילפון ואפילו להתקף לב.
הפתעה כמנגנון אבולוציוני
תחושת ההפתעה, גורמת לעצירה ו"חישוב מסלול מחדש" לאור תגלית חיובית או שלילית; זאת במטרה לעשות התאמה בתגובה האוטומטית כך שתהיה בהלימה לשינוי הלא צפוי שהתקיים. זהו מנגנון שמופעל על מנת לאפשר לנו להתמודד ולהסתגל באופן יעיל ומיטבי לשינויים לא צפויים.
במובן הפסיכולוגי העמוק יותר, מנגנון זה, הינו חלק ממנגנון פיקוח על השקפת עולמו, עמדותיו ואמונותיו של האדם; כך שבמידת הנדרש, יוכל "לעדכן גרסה" -יערך ויתארגן טוב יותר, נוכח מציאות שהשתנתה.
מתי לפנות לטיפול מקצועי…
בחיים יש הפתעות. רובם "הפתעות מצביות" חלקן בהקשרים חיוביים (מסיבת הפתעה ביום הולדת, מפגש חברי לא מתוכנן, מתנה) חלקן בהקשרים שליליים (קבלת דוח, ילד חולה בשפעת, פנצ'ר ברכב, פקק תנועה בכביש). ללא קשר ישיר בהכרח לעוצמת רגש ההפתעה שמתעורר בנו באותו הרגע, אנו "מתאוששים" ממנו בתוך זמן קצר, "מחשבים מסלול מחדש" וממשיכים הלאה, בשגרת חיינו.
"הפתעות בסיסיות", כאלו המזעזעות את עולמנו באופן מהותי ומערערות תפיסות עולם על פיהן התנהלנו. האדם מתחיל לערער על יכולתו לסמוך ולהסתמך על חושיו, על ההיגיון שלו ונפגעת תחושת הביטחון ביכולות שלו בהבנת המצב והוא מתקשה להסתגל ולהתאים עצמו למצב החדש (כשל באחד או יותר מתהליכי חשיבה – קלט-עיבוד-פלט).
מצב זה, עשוי להוביל לתחושות קשות של חוסר אונים, חוסר וודאות ופגיעה בתחושת המסוגלות שלו וקיים קושי מהותי בחזרה לתפקוד שבשגרה. מצבים אלו, מצריכים פרק זמן ארוך יותר והשקעת מאמצים רבים יותר בהסתגלות לשינוי הלא צפוי שעל פי רוב, נכפה עליו ולגרום לו ולסובבים אותו מצוקה נוכח "התפרקות" האדם היקר לליבם.
זה הזמן ליצור איתנו קשר TipTipul
TipTipul להורים
כהורים אנו מיצרים לילדינו שיגרה בטוחה וצפויה, במטרה לבסס ולהרחיב את תחושת הביטחון שלהם בעצמם ובנו. עם-זאת, בכדי להבנות ולחזק את כישורי הגמישות המחשבתית, יכולות הסתגלות תוך שמירת עצמי יציב, בילדנו – חשוב להפגיש את הילד עם "הפתעות" מדי פעם, כלומר, להשאיר מרחב לספונטניות ול"שוברי שיגרה" לא רק בשל נסיבות חיצוניות כמו אירועים משפחתיים, חגים (שבדרך כלל צפויים מבעוד מועד), אלא גם בשינוי סדר יום-שבועי המשפחתי הן ביוזמת ההורים והן ביוזמות של ילדים.
קשיי קשב ורגש ההפתעה
הורים לילדים בעלי קשיי קשב וויסות היכולת לשאת מצבי עמימות ואי וודאות כמו גם הסתגלות לשינויים ומעברים ושינוי תוכנית או שגרה תלויות בהתפתחותם התקינה של מגוון תפקודים ניהוליים (Executive Functions). אצל רבים מהילדים עם הפרעות הקשב וקשיי הוויסות, תפקודים אלו לא התפתחו במידה מספקת (טובה דייה) באופן המאפשר להם להתמודד בהצלחה עם מצבי הפתעה ו/או חוסר וודאות ו/או שינויים לא צפויים. זאת על אף המצופה מהם לאור גילם הכרונולוגי.
במילים אחרות, משפחות רבות המתמודדות עם קשיים מסוג זה אצל ילדיהם, יש פחות אפשרות לספונטניות ולעיתים גם הפתעות נעימות וחיוביות עשויות לעורר בילדם תגובות התנהגותיות "מחריבות שמחה".
יתרה מזאת, לעיתים קרובות שינויים הנתפסים ע"י ההורים כשינויים של מה בכך – לדוגמא: הגעת אורחים עם ילדים בגילאי ילדיהם והצורך לחלוק משחקים עם הילדים המתארחים, ביקור אצל רופא השיניים ואף יום בו המחנכת ביומה החופשי – מהווים קושי משמעותי עבור ילדיהם עד כדי חוסר הצלחתם להתנהג כמצופה מהם.
עבור ילדים עם קשיים אלו, חשוב בשלב הראשון "להתאים סביבה למשתמש" כלומר, לעדכן וליידע מראש על שינוי צפוי ולצמצם הפתעות ככל הניתן. לתת את מירב המידע הקיים – למשל לקראת טיול מחוץ לבית – לאן נוסעים, משך נסיעה, מסלול צפוי, מי יהיה שם, אופי הפעילות וכד'. במצבים מפתיעים כדאי לקחת בחשבון שחלק מהילדים לא יצליחו לשתף פעולה ומומלץ מראש לחשוב על תוכנית ב' או לאפשר לילד בחירה מסוימת – למשל לבוא לטיול אבל לא להצטרף להליכה במים.
התאמת הסביבה למשתמש הינה שלב ביניים שמטרתו צמצום חרדה ותסכול במקביל להבניית היכולות החסרות וחיזוק התפקודים המעוכבים או החסרים, נעשה כחלק מהתהליך הטיפולי.